Skip to main content
Direct doneren

Project: Regio Debre Berhan

Joni’s Young Social Startup Academy

Meer dan 50% van de jongeren in Ethiopië is werkloos. Onder jongeren op het platteland, vrouwen en jongeren met een beperking is de werkloosheid nóg groter. Joni’s fase 3 ‘Young Social Startup Academy’ (YSSA), geeft talentvolle jongeren de kans om werk te maken van hun business idee.

In 2020 openden de inschrijvingen voor de editie ‘Regio Debre Berhan’. Dat hebben we geweten: er kwamen maar liefst 2600 inzendingen binnen. Debre Berhan, een middelgrote stad in de staat Amhara, wordt omringd door gebieden waar jongerenwerkloosheid zelfs boven de 50% uit stijgt. Ondanks dat de stad – en ook het onderwijs- grote stappen maakt in ontwikkeling, blijft de vraag naar banen voor jongeren in de regio enorm én groeiend. Talentvolle jongeren die eerder de kans kregen beroeps- of vervolgonderwijs af te ronden keren vaak na hun diploma gedwongen terug naar het platteland om verder te leven in armoede.

Fase 3:

Eerder dit jaar riep Joni jongeren in en rond Debre Berhan op – uit eerdere fase 2 projecten- om hun sociale business idee in te sturen. Individueel of in groepsverband. De belangrijkste voorwaarde? Het plan moet een oplossing bieden voor één of meerdere van deze maatschappelijke thema’s:

 • Banen voor jongeren, in het bijzonder voor meisjes en jongeren met een beperking;
 • Schoon water en sanitaire voorzieningen op het platteland;
 • Gezondheid en welzijn in arme gemeenschappen;
 • Inclusieve samenleving: gelijke rechten voor meisjes en mensen met een beperking.

Deze vier thema’s zijn onderdeel van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, in 2015 vastgesteld door de VN. Door specifiek te focussen op deze thema’s creëren we de gedeelde waarde die we bij Joni zo belangrijk vinden: als eerste geven we jonge ondernemers de kans om hun bedrijf op te starten, zij creëren vervolgens werkgelegenheid, worden mentor van volgende ondernemers én zij vormen met hun onderneming (een deel van) de oplossing voor een maatschappelijk probleem. Vierdubbel geluk delen, dus.

Momenteel zit het projectteam van Joni in de screeningsfase. Uit alle 2600 inzendingen kiezen we de tien beste ideeën. De bedenkers daarvan krijgen de kans om een trainingstraject te volgen -evt. in combinatie met een beroepsopleiding- om uiteindelijk deel te nemen aan de pitch battle voor lokale- en internationale collega-ondernemers die bereid zijn een jaar gratis coaching, netwerk, publiciteit én startkapitaal beschikbaar te stellen. Samen met collega-ondernemers helpen we de jongeren vervolgens naar een succesvol eerste jaar, met als achterliggende gedachte opnieuw werkgelegenheid te creëren. Geluk doorgeven noemen we dat bij Joni.

De sociaalmaatschappelijke factor speelt een grote rol in de screening, maar is niet het enige waar we op letten. Ook de verdienmodellen en slagingskansen van de ideeën worden kritisch onder de loep genomen. Om zoveel mogelijk mensen in Ethiopië te kunnen helpen en om zo efficiënt mogelijk te werken doen we er immers goed aan om de allerbeste ondernemersplannen te ondersteunen. Daarbij streeft Joni altijd naar een zo inclusief mogelijke aanpak. Dat wil zeggen dat we ideeën afkomstig van meisjes en mensen met een beperking enorm toejuichen.

Help jij mee?

In juli 2021 starten de trainingen. Een klein jaar later, het voorjaar van 2022, zijn de jonge ondernemers klaar om hun start up te presenteren aan de buitenwereld en hun bedrijf te starten.

Op dit moment is de financiering voor drie van de tien ideeën rond. Om méér sociale ondernemingen in Ethiopië te laten bloeien kunnen we dus nog de nodige hulp gebruiken!

Wil jij als collega-ondernemer bijdragen aan de opstart en groei van een sociaalmaatschappelijke onderneming in Ethiopië? Hier lees je hoe dat in zijn werk gaat.

Liever direct een donatie doen? Dat kan via de button hiernaast of lees meer over doneren met belastingvoordeel.

Deel dit project

Elke donatie telt! Groot en klein.

We vinden het fantastisch dat mensen als jij ons weten te vinden! Samen maken we het verschil.

Doneer en help mee!

Elke donatie telt! Groot en klein.

 • Fase 1 & 2

  2011-2019
 • Voorbereiding en financiering

  sept '20- maart '21
 • YSSA trainingstraject

  juli '21 - maart '22
 • YSSA pitch battle

  april/mei '22
 • Start eigen bedrijf met coaching

  mei'22 - december '22
 • Fase 4: Zelfstandig door

  jan'22