Skip to main content
Direct doneren

Over Joni

Wat Joni doet

Joni stimuleert en faciliteert ondernemerschap onder (jonge) inwoners Ethiopië. Dat begint al op de basisschool waar we naast veilig en goed onderwijs investeren in belangrijke ondernemende vaardigheden. Ondernemers in de dop worden vervolgens klaargestoomd om uiteindelijk succesvol werkgever te worden in hun regio. De nieuwe werkgelegenheid die daardoor gecreëerd wordt komt de gehele gemeenschap ten goede en biedt duurzaam toekomstperspectief.

Benieuwd naar hoe we onze projecten aanpakken? Klik dan hieronder op de button.

Waarom we dit doen

Onderwijs én een baan. Dé kans voor een fijne toekomst. Maar in Ethiopië gaan de helft van alle kinderen en jongeren niet naar school of stoppen vroegtijdig. De werkloosheid onder jongeren is enorm door een tekort aan banen. Armoede wordt zo al generatie op generatie doorgegeven.

Hoewel er in de stedelijke gebieden in Ethiopië strategische stappen worden gezet in het terugdringen van armoede, neemt de extreme armoede op het platteland juist toe. Maar liefst 80 procent van de totale bevolking in Ethiopië woont op het platteland, soms in volledig geïsoleerde regio’s waar armoede generatie op generatie doorgegeven wordt. Afhankelijkheid van kwetsbare landbouw, gebrek aan schoon water, elektriciteit, onderwijs en gezondheidszorg maken het ontwikkelingsperspectief in deze regio’s klein, met als gevolg dat families steeds armer worden.

Ethiopië heeft een ruime historie aan lokale- en internationale hulpinitiatieven, maar extreem geïsoleerde gebieden worden niet of nauwelijks bereikt. Er zijn geen wegen, gezinnen leven geïsoleerd en hebben geen mogelijkheden om zich buiten hun gebied te begeven. Soms kost het een dag lopen om in een gebied te komen. Dit maakt het voorbereiden en managen van projecten lastig en kostbaar, maar juíst hier is de hulp het hardst nodig.

Dankzij Joni’s landelijke netwerk met alle stakeholders, grote sociale verankering en onze kleine organisaties in Nederland en Ethiopië zijn we flexibel en efficient. Zo weten we al sinds 2011 juist déze gebieden te bereiken en hier projecten op te starten. Altijd in samenspraak met de lokale bevolking.

Wat Joni haar drive geeft

Ondernemerschap

Opgezet door én voor (toekomstige) ondernemers, dat is Joni. Ondernemerschap is dan ook één van de belangrijkste thema’s voor de stichting. In plaats van de hand ophouden creëert Joni zélf inkomsten op verschillende, ondernemende manieren. Enerzijds door eigen ondernemingen te starten, anderzijds door ondernemerschap te stimuleren en te faciliteren onder (jonge) inwoners van lokale gemeenschappen. Dat begint al op school, waar middels speciale projecten aandacht wordt besteed aan belangrijke ondernemersvaardigheden. Ondernemers in de dop worden op die manier klaargestoomd om succesvol werkgever te worden in hun dorp. De uiteindelijke werkgelegenheid die daardoor gecreëerd wordt komt de gehele gemeenschap ten goede.

Deelbaarheid van geluk

Joni gelooft in de deelbaarheid van geluk. In het doorgeven van kansen. Mensen helpen door hen te leren zichzélf te helpen, zodat zij vervolgens met hun kennis en ervaring een ander weer kunnen helpen. Want hoe mooi is het om jouw kans op een gelukkig leven zo in te zetten dat anderen daar óók geluk door ervaren – en dat zij dat op hun beurt weer kunnen delen met mensen in hun omgeving en de opvolgende generaties? Het doel van Joni is een positieve beweging in gang zetten die zorgt voor meer geluk voor meer mensen. Zodat geluk niet voorbehouden is aan een klein clubje, maar zich als een olievlek over Ethiopië (en de wereld) verspreidt. Joni brengt dit gedachtegoed in de praktijk door te werken in vier fasen.

Vertrouwen

Het potentieel om een stabiele, gelukkige samenleving te vormen is al aanwezig in Ethiopië. Daar is Joni heilig van overtuigd. Een ander de les lezen, dat zal je Joni dus niet zien doen. Wat Joni wél doet is het naar boven halen en stimuleren van dat waardevolle potentieel, dat soms verscholen zit achter onzekerheid of onwetendheid vanwege een gebrek aan voorbeeldfiguren. Joni wil mensen zelf laten nadenken over duurzame oplossingen voor het armoedeprobleem, en ervoor zorgen dat alle acties die daarvoor nodig zijn ook binnen de Ethiopische gemeenschap gezet worden. Daar is vertrouwen voor nodig. Vertrouwen in het goede van de ander, in de beste intenties om er samen iets moois van te maken. Joni heeft het volste vertrouwen in Ethiopië, én het volste vertrouwen in haar donateurs.

Het verhaal van Joni

In 2009 bracht Hester haar eerste bezoek aan Ethiopië. Gedesillusioneerd keerde ze na zes maanden terug, pijnlijk geconfronteerd met het feit dat goedbedoelde charity projecten uit Europa en Amerika vaak niet inspelen op de échte behoeften van de lokale gemeenschap. Het ontbreken van waarden als vertrouwen, naar elkaar luisteren en je eigen geluk delen stak haar. Het maakte haar vastbesloten om stapje voor stapje met de lokale bevolking in gesprek te gaan. Om hen de ruimte te geven zelf in kaart te brengen wat nodig is in hun gemeenschap voor duurzaam succes op de lange termijn. Met als doel: samen een beweging in gang zetten die generatie op generatie doorgegeven kan worden.

Het is het begin van het verhaal van Joni. Een verhaal van een indrukwekkende reis met pieken en dalen, successen en leermomenten, maar vooral van vertrouwen, kwetsbaarheid en respect.

Actuele projecten

Bekijk alle projecten
Koffie landbouwschool

Koffie landbouwschool

Hier komt korte omschrijving van het project.

Lees meer Doneer
Koffie zaailingen kwekerij

Koffie zaailingen kwekerij

Hier komt korte omschrijving van het project.

Lees meer Doneer
Koffie Academie

Koffie Academie

Hier komt korte omschrijving van het project.

Lees meer Doneer

Geef je geluk door!

Samen geven we onze kansen door aan een ander. Dát is deelbaarheid van geluk.

Doneer Help mee als bedrijf Help mee als school