Skip to main content
Direct doneren

Over Joni

Wat Joni doet

Joni stimuleert en faciliteert ondernemerschap onder (jonge) inwoners Ethiopië. Dat begint al op de basisschool waar we naast veilig en goed onderwijs investeren in belangrijke ondernemende vaardigheden. Ondernemers in de dop worden vervolgens klaargestoomd om uiteindelijk succesvol werkgever te worden in hun regio. De nieuwe werkgelegenheid die daardoor gecreëerd wordt komt de gehele gemeenschap ten goede en biedt duurzaam toekomstperspectief.

Benieuwd naar hoe we onze projecten aanpakken? Klik dan hieronder op de button.

Waarom we dit doen

Onderwijs én een baan. Dé kans voor een fijne toekomst. Maar in Ethiopië gaan de helft van alle kinderen en jongeren niet naar school of stoppen vroegtijdig. De werkloosheid onder jongeren is enorm door een tekort aan banen. Armoede wordt zo al generatie op generatie doorgegeven.

Hoewel er in de stedelijke gebieden in Ethiopië strategische stappen worden gezet in het terugdringen van armoede, neemt de extreme armoede op het platteland juist toe. Maar liefst 80 procent van de totale bevolking in Ethiopië woont op het platteland, soms in volledig geïsoleerde regio’s waar armoede generatie op generatie doorgegeven wordt. Afhankelijkheid van kwetsbare landbouw, gebrek aan schoon water, elektriciteit, onderwijs en gezondheidszorg maken het ontwikkelingsperspectief in deze regio’s klein, met als gevolg dat families steeds armer worden.

Ethiopië heeft een ruime historie aan lokale- en internationale hulpinitiatieven, maar extreem geïsoleerde gebieden worden niet of nauwelijks bereikt. Er zijn geen wegen, gezinnen leven geïsoleerd en hebben geen mogelijkheden om zich buiten hun gebied te begeven. Soms kost het een dag lopen om in een gebied te komen. Dit maakt het voorbereiden en managen van projecten lastig en kostbaar, maar juíst hier is de hulp het hardst nodig.

Dankzij Joni’s landelijke netwerk met alle stakeholders, grote sociale verankering en onze kleine organisaties in Nederland en Ethiopië zijn we flexibel en efficient. Zo weten we al sinds 2011 juist déze gebieden te bereiken en hier projecten op te starten. Altijd in samenspraak met de lokale bevolking.

Wat Joni haar drive geeft

Ondernemerschap

Opgezet door én voor (toekomstige) ondernemers, dat is Joni. Ondernemerschap is dan ook één van de belangrijkste thema’s voor de stichting. In plaats van de hand ophouden creëert Joni zélf inkomsten op verschillende, ondernemende manieren. Enerzijds door eigen ondernemingen te starten, anderzijds door ondernemerschap te stimuleren en te faciliteren onder (jonge) inwoners van lokale gemeenschappen. Dat begint al op school, waar middels speciale projecten aandacht wordt besteed aan belangrijke ondernemersvaardigheden. Ondernemers in de dop worden op die manier klaargestoomd om succesvol werkgever te worden in hun dorp. De uiteindelijke werkgelegenheid die daardoor gecreëerd wordt komt de gehele gemeenschap ten goede.

Deelbaarheid van geluk

Joni gelooft in de deelbaarheid van geluk. In het doorgeven van kansen. Mensen helpen door hen te leren zichzélf te helpen, zodat zij vervolgens met hun kennis en ervaring een ander weer kunnen helpen. Want hoe mooi is het om jouw kans op een gelukkig leven zo in te zetten dat anderen daar óók geluk door ervaren – en dat zij dat op hun beurt weer kunnen delen met mensen in hun omgeving en de opvolgende generaties? Het doel van Joni is een positieve beweging in gang zetten die zorgt voor meer geluk voor meer mensen. Zodat geluk niet voorbehouden is aan een klein clubje, maar zich als een olievlek over Ethiopië (en de wereld) verspreidt. Joni brengt dit gedachtegoed in de praktijk door te werken in vier fasen.

Vertrouwen

Het potentieel om een stabiele, gelukkige samenleving te vormen is al aanwezig in Ethiopië. Daar is Joni heilig van overtuigd. Een ander de les lezen, dat zal je Joni dus niet zien doen. Wat Joni wél doet is het naar boven halen en stimuleren van dat waardevolle potentieel, dat soms verscholen zit achter onzekerheid of onwetendheid vanwege een gebrek aan voorbeeldfiguren. Joni wil mensen zelf laten nadenken over duurzame oplossingen voor het armoedeprobleem, en ervoor zorgen dat alle acties die daarvoor nodig zijn ook binnen de Ethiopische gemeenschap gezet worden. Daar is vertrouwen voor nodig. Vertrouwen in het goede van de ander, in de beste intenties om er samen iets moois van te maken. Joni heeft het volste vertrouwen in Ethiopië, én het volste vertrouwen in haar donateurs.

Het verhaal van Joni

In 2009 bracht Hester haar eerste bezoek aan Ethiopië. Gedesillusioneerd keerde ze na zes maanden terug, pijnlijk geconfronteerd met het feit dat goedbedoelde charity projecten uit Europa en Amerika vaak niet inspelen op de échte behoeften van de lokale gemeenschap. Het ontbreken van waarden als vertrouwen, naar elkaar luisteren en je eigen geluk delen stak haar. Het maakte haar vastbesloten om stapje voor stapje met de lokale bevolking in gesprek te gaan. Om hen de ruimte te geven zelf in kaart te brengen wat nodig is in hun gemeenschap voor duurzaam succes op de lange termijn. Met als doel: samen een beweging in gang zetten die generatie op generatie doorgegeven kan worden.

Het is het begin van het verhaal van Joni. Een verhaal van een indrukwekkende reis met pieken en dalen, successen en leermomenten, maar vooral van vertrouwen, kwetsbaarheid en respect.

Actuele projecten

Bekijk alle projecten
Koffie Kwekerij | Coffee nursery “1”

Koffie Kwekerij | Coffee nursery “1”

Hier komt korte omschrijving van het project.

Lees meer Doneer
Project: Gemeente Mentek
Fase 2

Project: Gemeente Mentek

Bovenop een heuvel, diep in de binnenlanden van Ethiopië, ligt de gemeente Mentek met ruim 1100 inwoners. Om in Mentek te komen moet je vier uur lopen vanaf de dichtstbijzijnde begaanbare weg. De enige inkomstenbron in dit gebied is landbouw, maar oogsten zijn kwetsbaar en minimaal. Elektriciteit, schoon water en toegang tot gezondheidszorg is er niet. Dit gebied telt 700 kinderen en jongeren, waarvan meer dan 50% meisjes, die door gebrek aan onderwijs en banen samen met hun familie al generatie op generatie in armoede leven. Joni startte in 2020 met de eerste fase: fundamentele zaken. In september 2021 start fase 2 en zoeken we nog financiering.

Lees meer Doneer
Project: Regio Debre Berhan
Fase 3

Project: Regio Debre Berhan

Meer dan 50% van de jongeren in Ethiopië is werkloos. Onder jongeren op het platteland, vrouwen en jongeren met een beperking is de werkloosheid nóg groter. Joni’s fase 3 ‘Young Social Startup Academy’ (YSSA), geeft talentvolle jongeren de kans om werk te maken van hun business idee. Debre Berhan, een middelgrote stad in de staat Amhara, wordt omringd door gebieden waar jongerenwerkloosheid zelfs boven de 50% uit stijgt. Ondanks dat de stad – en ook het onderwijs- grote stappen maakt in ontwikkeling, blijft de vraag naar banen voor jongeren in de regio enorm én groeiend. Talentvolle jongeren die eerder de kans kregen beroeps- of vervolgonderwijs af te ronden keren vaak na hun diploma gedwongen terug naar het platteland om verder te leven in armoede.

Lees meer Doneer
Project: Gemeente Guna Gunit
Fase 1

Project: Gemeente Guna Gunit

Diep in de binnenlanden ligt het geïsoleerde Guna Gunit, een gebied met ruim 7.000 inwoners. De enige manier om er te komen is te voet, want wegen zijn onbegaanbaar. Schoon water en elektriciteit is er niet, sanitaire voorzieningen evenmin. Toegang tot onderwijs – en de kans op een baan – is nihil. Maar liefst 95% van de kinderen gaan niet naar school of stoppen vroegtijdig door het gebrek aan fundamentele zaken. De enige inkomstenbron in Guna Gunit is landbouw; van de minimale oogst in het droge gebied moeten alle inwoners worden gevoed. Armoede wordt zo al decennia generatie op generatie doorgegeven.

Lees meer Doneer

Geef je geluk door!

Samen geven we onze kansen door aan een ander. Dát is deelbaarheid van geluk.

Doneer Help mee als bedrijf Help mee als school